Obecné samosprávy žiadajú riešiť financovanie chodu materských škôl

05.10.2004 Celý región

Žiadosť o riešenie finančnej situácie v prevádzkovaní materských škôl (MŠ) obsahuje otvorený list ministrovi školstva SR od šiestich združení obcí a mikroreg...
Žiadosť o riešenie finančnej situácie v prevádzkovaní materských škôl (MŠ) obsahuje otvorený list ministrovi školstva SR od šiestich združení obcí a mikroregiónov v Prešovskom kraji. List zaslal 30. septembra starosta obce Haniska a predseda združenia 29 obcí EkoTorysa Ladislav Jambrich.

Podľa Jambricha presun zriaďovateľskej pôsobnosti k predškolským zariadeniam zo štátu na obce a mestá má v prípade mnohých malých obcí za následok hrozbu priamej likvidácie MŠ. \"Pri dnešnom systéme financovania školstva nedokážeme zo svojich obecných rozpočtov udržať tieto zariadenia, \" povedal Jambrich na tlačovej konferencii 30. septembra v Prešove.
V liste sa uvádza, že \"my nemôžeme oddlžiť MŠ ako ste to robili vy, keď patrili štátu\". Obce hradia ich prevádzku na úkor svojich rozvojových aktivít. \"Zo všetkých strán sľúbená záloha do 15. septembra t. r. nedošla, a tak už teraz si nevieme predstaviť čo bude na konci roka, \" konštatuje sa v liste.
Jambrich to ilustroval na príklade Hanisky. Na obecnú MŠ majú rozpočet v tomto roku 801 tisíc korún, no zo štátnej dotácie neprišlo požadovaných 535 tisíc Sk, ale len 414 tisíc korún. V trvalom pracovnom pomere sú zamestnané tri osoby, ďalšie dve pracujú na menší úväzok.
Malé obce nemajú taký manévrovací priestor v tejto oblasti ako väčšie mestá, kde problémy riešia napr. zlučovaním zariadení. Podľa Jambricha starostovia slovenských obcí nie sú v pozícii svojich kolegov z vyspelej Európy, kde tretina podielových daní patrí obciam, ďalšia tretina samosprávnym krajom a zvyšok štátu. Uplatnenie tohto princípu by znamenalo, že problém by sa mohol finančne riešiť tam, kde vznikol.
Plné znenie textu otvoreného listu je na internetovej adrese www.haniska.sk.
(jj)
 

Vyberte región

mark